Mielipideautomaatti

Eduskuntavaaliehdokkaan mielipideautomaatista saat kätevästi selville, mitä ajattelen erilaisista kuumista ja pysyvistä teemoista.

Mitä mieltä, Henna Helmi?

Abortti

Naisella oikeus kehoonsa. Abortin tekijälle tulee tarjota aina keskustelutukea, koska kyseessä on suuri päätös.

Alkon monopoli

Vaikeasti perusteltavissa tänä päivänä, koska Suomessa suurin osa alkoholista ostetaan muualta kuin Alkosta. Purkamista kannattaa lähteä selvittämään.

Aluekehittäminen

Tärkeä väline tulevaisuuten katsoessa. Suomi on kulttuurisesti rikas maa, jossa alueilla on erityispiirteitä. Vahva yhteistyö kyllä hyödyttää niin alueiden sisällä kuin välillä.

Ansiosidonnaisen lyhentäminen

Ansiosidonnaisen porrastus on hyvä malli: työttömyyden tullessa isompi korvaus, myöhemmin portaat motivoivat katsomaan työn joustavuutta laajemmin.

Asevelvollisuus

Suomessa välttämätön. Siviilipalveluksen kesto suhteessa asepalvelukseen ei välttämättä ole tarkoituksenmukainen. Totaalikieltäytyjien osalta seuraukset ovat kyllä kohtuuttomat.

Ay-liike

Tärkeä osa suomalaista työelämän kehitystä ja historiaa. Nykyisin liian joustamaton.

Elatusapulaki

Ehdottomasti uudistettava! Lain tulee huomioida vuoroviikkoasuminen, joka on todella yleistä.

Eläkeiän nosto

Koko ajan tarkasteltava. Ei saa käydä niin, että jotkut ikäluokat maksavat isoimpia eläkemaksuja ja myös tekevät pisimpään töitä!

Eläkekatto

Tuntuisi inhimillisesti reilulta, mutta sen pitäisi olla vaikuttava ja toimiva.

Ennallistamisasetus

Tavoite on hyvä, mutta ei huomioi tarpeeksi paikallisia olosuhteita. Suomelle epäreilu.

EU

Joskus pähkähullua pilkunviilausta. Silti Suomen kannattaa olla osa sitä, hyödyt ovat niin suuret esim. kaupalle ja maataloudelle.

Hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyys

Sote-sektorin menot ovat valtavat ja kysyntää on loputtomasti. Lähtökohtaisesti hyvinvointialueiden pitäisi pärjätä sillä, mikä vuoden 2023 aikana sovitaan. Alussa käynnistymisvaikeudet ovat ymmärrettäviä.

Kotihoidon tuki

Ehdottomasti säilytettävä. Perheillä pitää säilyä valinnan vapaus lasten hoitamiseen varhaisina vuosina.

LGBT-oikeudet

Kannatin tasa-arvoista avioliittolakia ja translakia. Lämpimästi tuen myös oikeutta kirkolliseen vihkimiseen, mutta päätös asiasta tulee mielestäni tehdä kirkon sisällä.

Maaseutu

Maaseudulla tuotetaan kaupunkien elämä: ruoka, energia, rakennustarpeet. Maaseutu on pidettävä elävänä ja kasvukeskusten ulkopuolelle muuttamiseen kannustettava esim. alueellisella opintolainahyvityksellä.

Maataloustuet

Ensisijaista on yrittäjän työn kannattavuus, mutta kyllä maataloustuet ovat näillä leveysasteilla tarpeen. Kotimainen maatalous on kansallisen huoltovarmuuden avaintekijä.

Tasa-arvo

Työsarkaa on mm. ammatinvalinnan ohjauksessa ja julkisten luottamustehtävien jakautumisessa sekä muunsukupuolisten huomioinnissa. Naisten ja miesten välinen palkkaero samassa tehtävässä on jo pieni, n. 0,04€. Suurin tasa-arvo -ongelma on minusta asevelvollisuus, joka on pakollinen vain miehille.

Turkistarhaus

Kannatan turkiselinkeinon asteittaista alasajoa Suomessa. Alueellisia vaikutuksia ja etenkin henkilökohtaisia kohtuuttomia kohtaloita esim. investointivelkoja on voitava kompensoida.

Ylioppilaskirjoituksista luopuminen

En kannata. Yo-kirjoitukset ovat nuoren oikeus yhteismitalliseen ja varmasti reiluun arviointiin.

Etkö löytänyt mielipidettä jostain aiheesta, asiasta tai teemasta? Laita viestiä niin lisätään!