Yhteiskunnallinen muutos vaatii laajaa sananvapautta

“Jaha, vai tuollainen tällä kertaa.” Niin ajattelin, kun luin kansanedustaja Jukka Mäkysen puheenvuoron Pride tuli ja pride meni (Ilkka-Pohjalainen 13.7.). Sitten käänsin katseeni ja jatkoin jonkun toisen mielipiteeseen.

Kun kuulin, että Mäkysen tekstistä oli tehty rikosilmoitus, jäin pohtimaan. Olinko ohittanut lainvastaisen tekstin olankohautuksella?

Sen selvittää aikanaan poliisi, mutta nyt haluan kiittää Ilkka-Pohjalaista kyseisen tekstin julkaisemisesta.

En ole samaa mieltä Mäkysen kanssa tässä asiassa enkä aiemman kokemukseni perusteella muutenkaan monissakaan asioissa. Hänen tekstinsä avulla saimme kuitenkin aikaan perheeni teini-ikäisten kanssa mittavan keskustelun paitsi seksuaalivähemmistöjen kohtelusta, myös sananvapaudesta.

Mielipide on jokaisen kiistämätön oikeus ja 5,5 miljoonan suomalaisen kansaan mielipiteitä mahtuu laaja kirjo. En haluaisi elää maassa, jossa mielipiteitä jätetään julkaisematta valtamediassa siksi, että ne voisivat jonkun tai edes useimpien näkökulmasta olla vääriä. Silloin väärän ja oikean määrittely päätyy median käsiin ja muuttuu sensuuriksi. Eikä sensuuri saa mielipiteitä katoamaan, mutta kylläkin sytyttää pinnan alla kytevän raivon. Siinä on vallankumouksen siemen.

On ratkaisevan tärkeää, että mahdollisimman erilaiset mielipiteet pyritään julkaisemaan. Vain julkilausuttujen mielipiteiden pohjalta voidaan käydä yhteiskunnallista keskustelua, ja vain julkilausuttujen mielipiteiden pohjalta tapahtuu yhteiskunnallinen muutos.

Muutosta edelleen kaivataan. Edelleenkään kaikki seksuaalivähemmistöihin kuuluvat eivät uskalla paljastaa todellista seksuaalisuuttaan ja elävät ikään kuin kaksoiselämää, vaikkapa siten, etteivät he työpaikalla kerro, miten ihana puoliso heillä on – samaa sukupuolta. Näin on yhä Suomessakin.

Toki hyvä pointti oli kyllä Mäkyselläkin: Suurten brändien sateenkaarimyönteisyys olisi vielä paljon kipeämmin tarpeen esimerkiksi Venäjällä, Turkissa ja niissä muissa maissa, joissa vähemmistöjen oikeuksia poljetaan koko ajan räikeästi ja hengenvaarallisesti. Se, että Pride-viikko pidennetään Suomessa kuukauden mittaiseksi, ei korjaa tätä.

Mäkysen kirjoituksen lainmukaisuuden ratkaissevat lopulta asiaan paneutuneet viranomaiset. Minusta onkin hyvä ajoittain tutkia, missä ne rajalinjat kulkevatkaan. Sitä yhteiskunnallinen keskustelu tarvitsee jokaisessa maassa.

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 20.7.2021