Toisen asteen maksuttomuus ei saa ohittaa kymppiluokkalaisia

Laki oppivelvollisuuden pidentämisestä ja toisen asteen maksuttomuudesta tuli voimaan niin nopealla aikataululla, että valuvioilta oli ehkä mahdotonta välttyä. Vioista räikein koskee lukuvuonna 2020-21 kymppiluokkaa käyneitä, joista on tullut lain väliinputoajia.

Kymppiluokka, jossa voi peruskoulun jälkeen nostaa päättötodistuksen arvosanoja, ei ole peruskoulua vaan lisäopetusta. Kun laki koskee vain peruskoulunsa keväällä 2021 tai myöhemmin päättäneitä, eivät samana keväänä kymppiluokalta valmistuneet lain mukaan pääse toisen asteen opintoihin maksutta.

Lain valuvika on tunnistettu maassamme laajalti, kiitos etenkin Ylen uutisoinnin koulujen alun kynnyksellä (Yle, 12.8.2021). Monien suurten kaupunkien tapaan myös Seinäjoki onkin linjannut, että entiset kympit otetaan toisen asteen maksuttomuuden piiriin.

Syksy on kuitenkin osoittanut, että käytäntö ei vastaa linjausta.

Lukioihin menneet entiset kympit ovat kyllä päässeet toisen asteen maksuttomuuteen, mutta ammattioppilaitos Seduun jatkaneet entiset kympit eivät.

Kymppiluokka ei ole nuorelle helppo päätös. Otetaan ikään kuin lakki kauniiseen kouraan, asetetaan tavoite ja yritetään tosissaan päästä siihen. Palkintona on paikka mieluisissa jatko-opinnoissa. Tähän hommaan ryhtyneessä nuoressa on sisua, joka sietää tunnustaa ja sitä kannustaa.

Nyt juuri näiden nuorten tilanne on kuitenkin muihin verrattuna kohtuuton.
Heidän viimevuotiset luokkakaverinsa opiskelevat maksutta siksi, että jatkoivat eri oppilaitokseen. Nykyiset luokkakaverit puolestaan opiskelevat maksutta siksi, että syntyivät eri vuonna. Jopa tismalleen samanikäisiä opiskelee Sedussa maksutta, sillä jonkin peruskoululuokan kerranneet tai peruskoulunsa tavanomaista myöhemmin aloittaneet ovat hekin maksuttomuuden piirissä. Entiset kymppiluokkalaiset vain eivät.

On vaikea keksiä räikeämpää esimerkkiä epätasa-arvosta. Ja kokemus yhteiskunnan tuesta ja tasa-arvosta rakentuu heille juuri nyt, nuoruudessa. Jos kaupunki nyt kääntää nuorille selkänsä, uskovatko he yhteiskuntaan tai Seinäjokeen jatkossakaan?

Entisten kymppien kohtelu on pikaisesti yhdenmukaistettava vastaamaan kaupungin linjausta. Myös Seduun jatkaneet entiset kymppiluokkalaiset on otettava maksuttomuuden piiriin.

Se on sijoitus tulevaisuuteen paitsi näille nuorille henkilökohtaisesti, myös kaupungin taloudelle. Yhden nuoren ammattiopintojen kustannukset ovat opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen mukaan keskimäärin 469€ ensimmäistä vuotta kohden. Sedusta valmistunut keskipalkkainen sähköasentaja puolestaan maksaa 30-vuotisen työuransa aikana noin 150 000€ kunnallisveroina.

Juuri entisiin kymppeihin kannattaa sijoittaa. Sen he ovat jo kerran todistaneet!