Raskas kiitos

Ensin tärkein: Kiitos. Kaikista viesteistä kaikista kanavista, joita olen saanut Sairauden voittamien johdosta. Olen lukenut uskoakseni ne kaikki, mutta olen saanut vastatuksi vain osaan.

Kevät on ollut yhtä aikaa kevyt ja raskas. Vanhat tapahtumat on taputeltu kirjaan, mutta jollain lailla ne heräävät eloon joka kerta, kun kirjasta puhutaan. Ei pahalla tavalla, mutta silti raskaalla. Ne olivat raskaita aikoja.

Sairauden voittamat sai hämmentävän vastaanoton. Olen saanut siitä kymmeniä suoria kiitoksia itselleni, mutta siitä ei ole kirjoitettu juurikaan virallisia arvioita. Se on siis ollut samaan aikaan esillä ja piilossa. Ehkä syöpäkuolema on tabu, johon ei haluta tai rohjeta koskea, ellei aihe kosketa läheisesti itseä. Ja silloinkin vaaditaan rohkeutta. Kaikkien tai ainakin lähes kaikkien haastattelujen, jotka kirjan tiimoilta on tehty, taustalla olleella toimittajalla oli itsellään kokemus läheisen syöpäkuolemasta tai -sairaudesta. Ei ollut yksi eikä kaksi haastattelua, joissa itkimme yhdessä toimittajan kanssa.

Yksi asia kirjan näkyvyydessä minusta tuntuu pahalta, en mahda sille mitään. Syöpäsäätiö tai Syöpäjärjestöt eivät ole huomioineet Sairauden voittamia tietääkseni millään lailla – ainakaan minulta ei ole pyydetty haastattelua eikä kirja ainakaan ole muuttanut mitään kattojärjestöjen tavassa tiedottaa syövästä. Syöpäsäätiö ja syöpäjärjestöjen nettisivuilla ei huomioida juuri syöpäkuolemaa ylipäänsä. Sivuilla on mm. alaotsikot Elämä syövän kanssa, Ilman syöpää, Laitetaan syövälle piste, Hoito ja kuntoutus. Mutta ei yhtäkään otsikkoa kuten: Mitä jos kuolen? Mitä jos läheiseni kuolee? Syöpä ja suru. Syöpä ja menetys. Potilastarinat ovat kertomuksia voimasta ja jaksamisesta, millä on varmasti hyvä tarkoitus, mutta kenen tarinan luemme, kun olemme surullisia? Kenestä haemme lohtua ja voimaa, kun emme jaksa tai halua olla positiivisia? Ei sairaskaan aina jaksa toivoa parempaa, eivätkä läheiset. Potilastarinoissa kerrotaan myös Riki Sorsan tarina, jossa kerrotaan hänen haastatteluhetkellä voivan hyvin ja tekevän tulevaisuudensuunnitelmia. Riki Sorsa kuitenkin menehtyi 10.5.2016.

Ajatukset kuolemasta eivät ole pahoja eivätkä myrkyllisiä, vaan luonnollisia. Kuolemaa joskus toivoo, kun on niin paha olla. Miksi siihen ei saa tukea?

Kirjan elämä on alalla yleensä lyhyt, puolen vuoden mittainen. Oletan, että Sairauden voittamat on saanut jokseenkin kaiken julkisuuden, joka sen osalle tulee kohdistumaan. Toivon kuitenkin, että tämä kirja jäisi elämään ja se löydettäisiin vielä vuosienkin kuluttua silloin, kun sille on tarve. Syöpäjärjestöjen kautta se olisi mahdollista, mutta pelkään, että muutoin se unohtuu.

Siksi olen ajatellut, että perustaisin itse verkkosivun, tarinapankin, jonne kuka tahansa voisi kirjoittaa tarinansa syöpäkuolemasta, koetusta tai lähestyvästä. Se olisi voimaannuttavaa kirjoittajalle itselleen ja avuksi niille, jotka noita tarinoita kaipaavat. Vielä en ole saanut sitä tehdyksi.

Ehkä teen sen tänään tai ehkä jonain toisena päivänä. Jos sinulla on tarina, jonka haluaisit kertoa tuollaisessa tarinapankissa, lähetä se minulle vaikka sähköpostissa. Se voisi voimaannuttaa minutkin toimimaan. Tiedän, että tarinoita on kerrottavaksi – olen kuullut niitä tänä keväänä paljon.

Lämmintä kesää kaikille <3